Milieu / Klimaat

Milieu: Emissieloos, geen utopie.

Door de betrekkelijk lage loopsnelheid van de pontons, produceert het Stevelduct geen geluid en geen trillingen. En omdat het ongemotoriseerd transport is, worden er geen broeikasgassen en geen fijnstof uitgestoten. Als vervolgens gebruik wordt gemaakt van het sifonsysteem voor de aandrijving, dan zijn er ook geen emissies ten gevolge van energieproductie.

oecd-cijfers stevelductie

De totale energieopname van gezamenlijke modaliteiten voor het transport van 4,2 miljoen TEU is te vergelijken met die van het aantal huishoudens ter grootte van twee maal de stad Amsterdam. Worden die echter vervoerd met het Stevelduct dan is het verbruik ter grootte van de stad Vlaardingen of Hoofddorp.

De groei van de economie is onlosmakelijk verbonden met groei van transport en dus ook et een toename van de emissies. Deze banvloek is niet te doorbreken door meer van hetzelfde. Het Stevelduct brengt een echte trendbreuk teweeg.

groei-containers  the-contribution-of-1a3b-road-transport

Klimaat: Overtuigende bijdrage

Bij ingebruikname levert het Stevelduct onmiddellijk een aanzienlijke bijdrage levert aan de doelstelling voor CO2-reductie voor de specifieke transportsector, binnen de niet-ETS-sectoren. Het Stevelduct lijkt daardoor het enige transportsysteem ter wereld waarmee de doelstellingen probleemloos kunnen worden gehaald terwijl economische groei en de toename van het transport dat daarmee samenhangt gewoon mogelijk blijft.

grafiek-014bis04 reductiedoelstellingen-transport-02 reductiedoelstellingen-01bis

Reageer